Home > Corporate > Home > News

SOLTAG: Bæredygtige tagboliger på Københavns Miljøfestival

Lyse, luftige og menneskevenlige tagboliger med indbygget miljøgevinst er på programmet, når VELUX i denne uge udstiller projektet SOLTAG på Københavns Kommunes Miljøfestival.
Både på Rådhuspladsen og i Politikens Hus finder man udstillinger om den miljøvenlige, præfabrikerede tagbolig, der vandt Energispareprisen 2005, og som spås en glorværdig fremtid i storbyer med miljøproblemer og boligmangel.

SOLTAG er en harmonisk arkitektonisk løsning på nogle af de miljømæssige og boligsociale udfordringer, som storbyer overalt i verden står overfor. De miljøvenlige tagboliger kan udnytte et stort potentiale i byen, nemlig de mange flade tage på byggerier opført i perioden fra 1960’erne og frem til 1990’erne. Alene i Københavns Kommune skønnes det, at de almennyttige boligselskaber har ledige tagarealer på ca. 90.000 m2.

Den præfabrikerede SOLTAG tagbolig løftes ganske enkelt på plads med kran. Den tilsluttes fælles vandforsyning og kloaksystem, men vil være selvforsynende med energi. Boligen er nemlig højisoleret og forsynet med ventilation med varmegenvinding samt solfangere og solceller i tagkonstruktionen, der udnytter solens energi og lys til varme og elektricitet. Udnyttelsen af solenergi, varmegenvindingen og isoleringen gør SOLTAG boligen CO2-neutral og uafhængig af traditionel opvarmning.

Oplev SOLTAG
Under Københavns Kommunes Miljøfestival i dagene 15-21. maj kan man lære mere om SOLTAG projektet. Fra 15. maj kan man i PRESSEN i Politikens Hus bl.a. se en visuelt flot film om projektet. Fra 18. maj vil man ligeledes kunne finde information om projektet i et af festivalteltene på Rådhuspladsen. Her kan man se en model af SOLTAG og få mere at vide om fremtidens bolig, optimal energiudnyttelse, bæredygtig arkitektur og om udnyttelsen af sol- og dagslys.

– Det giver god mening at bygge ovenpå eksisterende boligblokke, fordi det er et af de få steder, der rent faktisk er plads til nye boliger i byen. Arkitektonisk er tagboligen også spændende, fordi den giver mulighed for højloftede og gennemlyste rum, hvor dagslyset inddrages på en hel ny måde, siger Kurt Emil Eriksen, der er afdelingsleder for Regulations, i VELUX A/S.

Basis-modulet for SOLTAG er på to værelser og 84 m2, men kan udvides til at blive op til 108 m2 og have hele fire rum. Der er fire en halv meter fra gulv til loft i tagboligen, som er indrettet med indskudt balkon og store VELUX ovenlysvinduer, der lukker dagslyset ind og giver en enestående udsigt over byens tage. Samtidig er de automatisk betjente vinduer en kilde til naturlig ventilation. På særligt hede sommerdage sørger en markise for at holde solen ude af lejlighederne.

Ophavsmændene
Bag det innovative SOLTAG projekt står bl.a. energikonsulentfirmaet Cenergia ApS, Nielsen & Rubow arkitekter MAA, Kuben Byfornyelse Danmark A/S og VELUX A/S. SOLTAG boligen er udviklet med støtte fra Energistyrelsen, EU’s sjette rammeprogram, BIF og Københavns Byøkologiske Fond. Der er allerede fremstillet en prøvebolig i fuld størrelse, som fra sensommeren vil stå i Hørsholm hos VELUX.

– Det er naturligt for VELUX at være en del af et projekt, der sætter fokus på, hvordan man rent praktisk indtænker dagslys, frisk luft og udsyn bedst muligt i nye boliger samtidig med, at man benytter den nyeste viden om solenergi og genvinding til at gøre boligerne miljøvenlige. Den CO2-neutrale tagbolig er et vigtigt skridt fremad, når det handler om at sænke energiforbruget og løse boligproblemerne i storbyerne, siger Kurt Emil Eriksen.

Som åbningsarrangement ved Københavns Miljøfestival afholder Solar City Copenhagen et temamøde mandag 15. maj kl. 13.30-17.30. Titlen er ’Design for miljøet: arkitektur og solenergi’, og her vises en række eksempler på, hvordan nytænkning og samarbejde skaber spændende projekter inden for energirigtigt byggeri. Kl. 15.30 fortæller arkitekt MAA Torben Thyregod fra VELUX A/S om projekt SOLTAG i indlægget ’Når energibesparelse og arkitektur skal udvikles i fællesskab’.

Billetter bestilles gratis på www.politikenbillet.dk  

Billedtekst: SOLTAG tagboligen forener arkitektur og bæredygtighed og er lige til at hejse op og montere på toppen af eksisterende byggeri. En vej til at skabe attraktive penthouse-lejligheder til en lav pris og med en minimal belastning af miljøet – og de øvrige beboere i ejendommen nedenunder.

Kontaktpersoner:
Kurt Emil Eriksen, manager regulations, mobil; 2320 0141
Lone Ellersgaard, communications manager, mobil 4040 7156
VELUX A/S
Ådalsvej 99
2970 Hørsholm
Tlf. +45 45 16 48 18
Fax: +45 45 16 40 02
E-mail: lone.ellersgaard@velux.com